JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Publicacions

El canvi climàtic és un repte social en el qual estem implicats tots els agents de la societat.

L’Observatori del Tercer Sector ha col·laborat amb l’Oficina del Canvi Climàtic (del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya) en la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, al llarg del procés d’elaboració del Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic per al 2008-2012. Moltes organitzacions han estan participant activament, tant des del món acadèmic i empresarial, com de les administracions públiques.

Les organitzacions del tercer sector s’han implicat activament en tot aquest procés, aprofitant l’oportunitat de participar i incidir en les polítiques públiques com un dels actors socials rellevants en aquest repte social col·lectiu.

Per recollir la reflexió conjunta, les impressions i les propostes de les organitzacions no lucratives es van organitzar dues sessions de treball amb entitats de diferents àmbits (social, cultural, mediambiental, de cooperació, juvenil, etc.).

La primera d’elles, celebrada a mitjans de desembre, anava dirigida a les organitzacions de segon nivell de Catalunya. Aquestes, com a entitats paraigua que aglutinen al seu voltant un gran nombre d’organitzacions, tenen un rol privilegiat de coneixement i de transversalitat que les fan idònies per impulsar i liderar la participació de les organitzacions no lucratives.
Aquesta primera trobada, organitzada conjuntament amb Unescocat, va comptar amb una primera sessió plenària i la participació d’Esteve Corbera (Tyndall Centre for Climate Change Research, Regne Unit; Grup d’Experts sobre el Canvi Climàtic de Catalunya), que va centrar el debat al voltant dels principals conceptes sobre el canvi climàtic a Catalunya.

Durant la segona part de la sessió es va desenvolupar el debat entre els diversos representants d’organitzacions de segon nivell. Seguint l’objectiu de reflexionar conjuntament sobre el paper de les organitzacions del tercer sector en aquest procés i buscar la manera d'impulsar la seva participació, es van poder extreure vàries propostes, com:
- Fer que l’àmbit associatiu, la societat civil organitzada, mostri i ajudi a mostrar generació d’alternatives. Formació prenent mesures de funcionament organitzatiu.
- Aprofitar el rol de les entitats de segon nivell: incidència política, informadores i formadores, impulsar i animar, sensibilització de la base social, etc.

- Fomentar la replicabilitat. Comunicar les actuacions d’algunes entitats a la resta.

- Visibilitzar experiències i el seu impacte. Oferir indicadors de canvi.

- Fomentar el treball en xarxa entre les entitats, posar en contacte organitzacions per poder compartir experiències.

- Potenciació de les auditories ambientals i adopció de compromisos.

La segona de les trobades es va organitzar a mitjans de gener del 2008, dirigida en aquesta ocasió a les entitats de base de tots els àmbits d’activitat del tercer sector (cooperació, culturals, socials, d’immigració, lleure, etc).

La primera part de la sessió va comptar amb la col·laboració de Francesc Giró, director de la fundació Acciónatura. Els continguts d’aquesta primera sessió plenària van centrar els conceptes principals sobre els quals va girar el debat posterior, com els efectes del canvi climàtic i les evidències en el nostre entorn, el rol de les organitzacions del tercer sector en aquest procés i alguns consells sobre què es pot fer des de les entitats.

Ara, posteriorment a les trobades i les sessions de treball, es pot concloure que les principals aportacions de tot aquest procés han estat la recollida de més de 30 propostes formals presentades a la Convenció Catalana del Canvi Climàtic, la participació activa d’una dotzena d’organitzacions de segon nivell i més de 40 entitats de base de tot Catalunya. Però sobretot, la realització d’aquestes trobades ha permès fer difusió de tot aquest procés i sensibilitzar sobre la problemàtica del canvi climàtic tant a nivell català com de l’estat espanyol, per via electrònica a més d’11.000 adreces de correu.

Ha estat un repte recollir i fer coincidir la diversitat existent d’organitzacions del tercer sector al voltant d’un tema a priori tant específic. Les organitzacions mediambientals ja fa anys que treballen en aquesta línia, però no són les úniques implicades. Després d’aquestes trobades s’ha vist que el tercer sector és ple d’entitats i de persones preocupades per treballar i avançar en la millora d’aspectes transversals de la societat. El medi ambient i els efectes del canvi climàtic que ja estem vivint a Catalunya demanen que entre tots ens impliquem, cuidant i respectant el nostre entorn.

Observatori del Tercer Sector. Article publicat a la revista Esclat.