JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Publicacions

Un dels fets més destacables del passat any ha estat la conscienciació col·lectiva sobre el canvi climàtic. El món científic i les entitats del tercer sector mediambiental feia temps que ho tenien present, però no ha estat fins a aquest 2007 que el tema s’ha posicionat en les agendes col·lectives.

Es pot dir que, avui dia, el discurs públic ja està guanyat pel que fa a la sensibilització sobre la realitat del canvi climàtic, que es va tornant en actuacions més o menys concretes per a mitigar els seus efectes.

Una de les característiques davant el canvi climàtic és la responsabilitat compartida que implica a tots els agents socials, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació. Això vol dir que s’ha d’afrontar col·lectivament amb un esforç global des de tots els actors socials implicats: el sector públic, el món empresarial, el tercer sector, la ciutadania... Ja des de les diferents administracions públiques s'han adoptat compromisos i objectius de reducció d’emissions per als pròxims anys.

El tercer sector assumeix el rol d’agent corresponsable dins de la societat, així que poder participar en aquestes reflexions i accions per a mitigar el canvi climàtic li permet ser coherent amb els seus valors. De fet, dintre del propi tercer sector estan les entitats mediambientals, les quals tenen un paper destacat. Però el tercer sector és ampli i divers i la resta d'entitats (socials, culturals, de reivindicació de drets, de cooperació,...) també tenen un paper com actors socials que actuen i participen de les emissions de CO2. El seu rol es refereix bàsicament a la pròpia actuació de les organitzacions i a la seva capacitat de comunicació i impacte en els seus involucrats (stakeholders). Però aquesta responsabilitat compartida no sempre és assumida d’entrada per les organitzacions no lucratives: “ja s’ocupen d’aquest tema les entitats mediambientals” s’argumenta de vegades de manera errònia.

Per a reflexionar sobre aquest paper i les possibles accions de mitigació del canvi climàtic, l’Observatori del Tercer Sector organitza el pròxim dimarts 15 de gener, a la tarda, una jornada de reflexió amb entitats no lucratives. L’objectiu d’aquesta sessió és fomentar la reflexió conjunta i transversal i participar de forma activa en el procés iniciat per la Convenció Catalana del Canvi Climàtic.

Pau Vidal. Article publicat al Butlletí de Novetats número 21 de la Biblioteca.