JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Publicacions

Reformar la fiscalitat, crear espais de treball més respectuosos amb el medi ambient, aplicar les regles del decreixement i incidir en la sensibilització ecològica són quatre de les idees acordades en la sessió de treball celebrada dimarts a l’Observatori del Tercer Sector per debatre sobre el paper de les entitats en la mitigació del canvi climàtic. A la jornada van assistir, entre d’altres organitzacions, Educació Sense Fronteres, Acció Solidària contra l’Atur, Intervida, Humana, BirdLife, DEPANA i Maderas Nobles de la Sierra de Segura. L’objectiu és incloure propostes al Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic per al 2008-2012.

Una vintena d’entitats assumeixen el repte de mitigar el canvi climàtic

Crear espais de treball verd, reformar la fiscalitat i aplicar les regles del decreixement són tres de les idees sorgides en la sessió de treball conjunta celebrada dimarts a l’Observatori del Tercer Sector, al carrer Carolines, per debatre sobre el paper de les entitats en la mitigació del canvi climàtic.

Amb l’objectiu de participar en el procés d’elaboració del Pla d’acció per a la mitigació del canvi climàtic per al 2008-2012, impulsat per l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, una vintena d’entitats es van reunir dimarts a l’Observatori del Tercer Sector.

A la jornada van assistir, entre d’altres organitzacions. Educació Sense Fronteres, Acció Solidaria contra l’Atur, Intervida, Humana, BirdLife, DEPANA i Maderas Novles de la Sierra de Segura.

La reforma fiscal en clau verda va centrar part del debat. Es tracta de fer una translació dels Impostos i imposar tributs contundents a aquelles empreses que contaminen o que presenten algun risc ambiental. Així, es va animar a les entitats a reclamar de forma conjunta aquest canvi fiscal. D’altra banda, es va insistir en la responsabilitat individual dins les oficines de treball de les entitats. “Reciclem el paper però produïm piles de paper diari”, van admetre la majoria dels assistents. Es van plantejar propostes imaginatives com fer les reunions al matí per disposar de la llum natural, eliminar les circulars en paper i incorporar els criteris ambientals en la compra de material.

Les entitats de l’àmbit cooperatiu van advocar per posar en marxa altres models de desenvolupament per posar fi a la crisi ecològica, com el decreixement. Es tracta d’una teoria política, econòmica i social que va néixer als anys 80 i que es planteja com el fre al continu creixement que no es podrà mantenir per manca de recursos. Precisament, aquest mateix divendres es fa una xerrada sobre decreixement a la cooperativa l’Aixada, al carrer Argentona.

Un dels majors reptes que es van consensuar a la sessió va ser la necessitat d’anar per davant del sector privat en la mitigació del canvi climàtic. “Ara hi ha moltes empreses que fan bandera del verd per obtenir crèdits econòmics”, van afirmar els assistents. Malgrat això es van valorar les polítiques de compensació de CO2 que han empres algunes companyies. Així, si emeten més diòxid de carboni del permès, planten arbres per compensar.

Els col·lectius assistents també van tenir espais per a l’autocrítica i van assumir que sovint es converteixen en entitats endogàmiques que difonen un missatge al seu públic, ja convençut, per això van acordar exportar totes les accions a la resta de la societat. D’aquesta manera, la sensibilització es va apuntar com un del plans estratègics per mitigar el canvi climàtic.

Meritxell Díaz. l'Independent de Gràcia número 234