JavaScript Menu, DHTML Menu Powered By Milonic
Español - English - Português
Butlletí - Contacte - Intranet
Et trobes a: Publicacions

“Quantes entitats formen part del tercer sector social? Quantes persones participen en les organitzacions, fent voluntariat o treballant-hi? Com han evolucionat les entitats socials en els darrers anys? Quins són els principals reptes que afronten?”

Aquesta és una petita mostra de qüestions útils per a les organitzacions a l’hora de preparar activitats, pels agents socials que col·laboren amb el sector, pel món de la recerca, etc.

A Catalunya, la publicació al 2003 del Llibre blanc del tercer sector cívico-social va permetre descriure, per primera vegada, l’estructura i el funcionament de les entitats socials. En els darrers anys han augmentat els estudis que aporten dades sobre el tercer sector social, però manca informació periòdica que permeti analitzar-ne l’evolució i conèixer-ne la dimensió.

Per aconseguir el reconeixement del rol social del tercer sector i de la seva tasca és necessari saber i difondre com està estructurat i la seva manera de fer. És per això que la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya i l’Observatori del Tercer Sector han posat en marxa l’Anuari del Tercer Sector Social a Catalunya. Es tracta d’un projecte biennal que aportarà dades evolutives sobre el sector.

Comptar amb informació periòdica permet conèixer millor les variacions en la composició i estructura del sector, els seus reptes, les seves tendències, la influència de l’entorn, etc. Alhora, permet aprofundir en multitud d’aspectes com els projectes realitzats, els col·lectius de persones destinatàries, el funcionament econòmic, els equips de treball o els òrgans de govern.

L’Anuari tindrà impacte, entre d’altres, en el grau de visibilitat de les organitzacions i de les seves activitats, en la generació de confiança sobre les seves accions, en la creació d’eines per al treball en xarxa i en l’establiment de mecanismes d’interlocució amb les administracions públiques.

En els propers mesos, tenim per davant el repte de participar conjuntament en la construcció d’una visió compartida sobre el tercer sector social a Catalunya.

Ana Villa i Pau Vidal. Article publicat al Butlletí de Novetats número 24 de la Biblioteca del Tercer Sector.